Zenés irodalmi est

2019. január 22. 18:00 · Szeged · IH Rendezvényközpont



A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL KERÜL MEGRENDEZÉSE VARRÓ DÁNIEL ÉS MOLNÁR GYÖRGY ZENÉS IRODALMI ESTJE

Varró Dániel a fiatal költőgeneráció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már a tehetségét a hazai közönség előtt: versek, gyermekversek, színdarabok, valamint műfordítások fűződnek a nevéhez. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI.század magyar irodalmába.

Varró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit 12 éves korában írta. Egyetemre az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt. Versei és műfordításai már fiatal kora óta jelennek meg különböző folyóiratokban és irodalmi újságokban. Önálló kötetei mellett – melyből az elsőt, a Bögre Azúrt 1999-ben adták ki- több könyvnél, mint társszerző közreműködött. A Túl a Maszat-hegyen c. verses meseregénye 2003-ban került az olvasóközönség elé, míg a Szívdesszert 2007-ben. Gyermekének születése ihlette a negyedik, Akinek a lába hatos – korszerű mondókák kisbabáknak c. kötetét és folytatását, az Akinek a foga kijött – Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak címűt 2011-ben. 2016-ban jelentkezett újra önállófelnőtteknek szóló verseskötettel, Mi lett hova? címmel.

Színházba járók is gyakran találkozhatnak a nevével, hiszen számos budapesti és vidéki színház műsorában szerepel, mint drámaíró, műfordító. 1999 óta a József Attila Kör (JAK), 2005 óta a Szépírók Társasága, 2008 óta pedig a MAOE tagja.

Varró Dániel sokszor lép fel együtt a gyerek- és felnőttverseit megzenésítő és gitárkísérettel előadó Molnár Györggyel, aki 5 éven keresztül volt az Eszterlánc mesezenekar tagja, zeneszerzője, gitárosa és énekese, valamint számos kortárs költő verseinek, gyerekverseinek megzenésítője és előadója. Jól kiegészítik egymást, interaktív gyerek- és családi programjaik és felnőtteknek szóló zenés költői estjeik igen közkedveltek. Szerepeltek együtt Művészetek Völgyén át, a kolozsvári könyvhéten keresztül Magyarország számos művelődési házban és irodalmi fesztiválján.

További információ: IH Rendezvényközpont

vissza